‘Krab achter je oren’ deel 58: Systeemdenken bij het solliciteren 2: gratis sollicitatietips

Deze keer geef ik je sollicitatietips over wat je over jezelf moet weten voordat je begint met het schrijven van de sollicitatiebrief. Ook wanneer je geen werkzoekende bent, is het interessant om dit over jezelf te weten.

Wanneer je werk zoekt is het goed om van jezelf te weten waar je goed én waar je minder goed in bent. Schrijf nu eens 5 kwaliteiten van jezelf op. Stop niet bij 2, maar ga echt door tot je er 5 hebt. Kwaliteiten zijn overigens dingen waarvan je zelf denkt: ‘Ja, maar dat kan toch iedereen!’ (Zo heb ik jaren gedacht dat iedereen beleid op papier kon zetten of een goede brief kon maken).

Als je deze 5 kwaliteiten opgeschreven hebt, ga dan bedenken wat je doet wanneer je deze kwaliteit overdrijft. Dan kom je namelijk in je valkuil terecht. Je kunt namelijk als kwaliteit ‘bescheidenheid’ hebben, maar wanneer je té bescheiden bent, kun je ‘onzichtbaar’ worden. Of je herkent het bij anderen wanneer bijvoorbeeld zeer zelfverzekerde mensen zich arrogant gaan gedragen. Té zelfverzekerd.

Wanneer je deze 5 kwaliteiten met de bijbehorende valkuilen voor jezelf op een rijtje hebt. Vraag dan aan minimaal 4 mensen in je omgeving wat zij zien als jouw kwaliteiten. Soms moet je daarvoor even een drempeltje over, om deze vraag te stellen. Maar vertel dat je je aan het voorbereiden bent op je sollicitatie en dat je graag wilt weten wat anderen in je zien aan kwaliteiten.

Wat zijn de overeenkomsten tussen wat je zelf bedacht had en wat de anderen zeggen? Of zien zij andere kwaliteiten? Wat zien zij als jouw valkuil? En welke kwaliteit hoor daarbij? Dat is een soort omdenken om achter je kwaliteiten te komen.

Deze kwaliteiten en valkuilen zijn goed om van jezelf te weten. Zo heb je tijdens een sollicitatiegesprek antwoord paraat op de vragen: “Waar bent u goed in?” of “Waarom bent u geschikt voor deze functie?” en “Wat wilt u nog leren?”

Die laatste vraag kun je dan verpakken in een kwaliteit. “Ik ben erg service-gericht. Wat ik nu aan het leren ben, is om hier mijn grenzen bij aan te geven”.

Wil je nog meer tips? Schrijf je dan in voor Nieuws &Tips bij contact op mijn website. Op donderdag 9 mei geef ik in de bibliotheek in Langedijk tussen 14.00-16.00 uur een gratis workshop over solliciteren en de sollicitatiebrief. Aanmelden gaat via de website van bibliotheek Langedijk.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een sollicitatiebrief, cv of LinkedInprofiel? Neem gerust contact op, dan gaan we samen aan de slag.

Hartelijke groet,

Marjan

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *