Krab achter je oren deel 13: “Waar ben jij GOED in?”

Vandaag ben ik jarig en ik denk terug aan een besluit dat ik vorig jaar nam. “Ik wil geen energie verspillen, ik wil energie steken in waar ik GOED in ben”. Ik heb mij gericht op het schrijven.

‘Je moet in alles goed zijn’. Is een stemmetje wat veel mensen hun brein horen zeggen. Het blijkt vaak een aangeleerde boodschap die is blijven hangen uit hun jeugd of uit hun omgeving.

Regelmatig tref ik mensen die GOED zijn in wat ze doen: De man in de broodjeszaak die heerlijke broodjes maakt en direct weet wat ik wil eten zodra ik binnenkom. De vrouw die een training geeft en op een heerlijk ontspannen manier de groep weet te boeien met haar presentatie. De collega die de baas weet te overtuigen van haar goede ideeën. De ondernemer uit het dorp die altijd iedereen bij naam weet.

De overeenkomst is dat zij GOED zijn in wat zij doen. Wat nog een overeenkomst is, is dat ik tegen ze opkijk. Maar wat tot mijn verbazing de grootste overeenkomst is, is dat schrijven niet hun ding is.

Wat ik helemaal niet verwacht had, is dat zij ook tegen mij opkijken. Huh? Ik? Waarom dan? “Jij kunt goed schrijven. Dat is echt een kunst! Het is GOED leesbaar en begrijpelijk voor iedereen”.

Voorheen vulde mijn hoofd zich na zo’n opmerking direct met allemaal dingen waar ik niet goed in ben. Dat ben ik aan het afleren. Iedereen heeft zijn talent. Iedereen heeft dingen waar hij/ zij goed in is. Daarom leven we in een samenleving. Je leert van èn met elkaar. Je mag elkaars kwaliteiten inzetten om samen nog beter te worden.

Wanneer ik Nathalie help om een sollicitatiebrief te schrijven en zij wordt uitgenodigd voor een gesprek, kan ze zelf haar verhaal doen. Als ik de man van de broodjeszaak help om zijn webteksten te maken, kan hij zijn tijd besteden om die lekkere broodjes te maken. Als ik de vrouw van de training help haar teksten uit te werken tot een boek, kan zij die boeiende presentaties blijven geven. Zij kunnen blijven doen waar ze GOED in zijn. Ik kan ze helpen om het GOED op te schrijven.

Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat je niet door moet bijten of dat je op moet geven. Ik zeg wel: bedenk waar je je energie in wilt steken. Blijf je ploeteren of richt je je op jouw kwaliteiten? Koester je kwaliteiten! Iedereen heeft ze. Vaak is het juist datgene waarvan je denkt: ‘Dát? Maar dát kan iedereen’. Maar dàt is nu net niet waar. Datgene wat jij beschouwt als gemakkelijk, is voor de ander vaak moeilijk.

Wat zijn jouw 5 grootste kwaliteiten? Neem even de tijd om ze te noteren.

1……………………………………….

2……………………………………….

3……………………………………….

4……………………………………….

5……………………………………….

Is schrijven er niet een van? Klik hier en je weet mij te vinden. Dan kun jij je richten op waar je GOED in bent! En ik ook!

 

Hartelijke groet,

Marjan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *