Nieuws & Tips

Een magazine brengt je bedrijf in beeld!

Met trots hebben we in januari het OVAP-magazine uitgebracht en huis-aan-huis verspreid. Zo kwam het tot stand… 

 

In het voorjaar van 2021 maakte de gemeente Hollands Kroon bekend dat zij een reactiveringsbijdrage beschikbaar ging stellen. Met als doel om bedrijven na de coronacrisis weer op gang te helpen. (Dat we nog lang niet over de crisis heen waren, kon niemand toen nog weten). Er zaten echter wel wat haken en ogen aan de aanvraag: het mocht alleen door een collectief aangevraagd worden en het mocht in geenzins inkomenssteun zijn.

Als lid van het bestuur van de OVAP (Ondernemers Vereniging Anna Paulowna) heb ik bijgedragen aan de aanvraag van deze reactiveringsbijdrage. Dat had wel wat voeten in de aarde. Maar we hebben voor onze vereniging een mooi bedrag toegekend gekregen!

Met dit bedrag hebben wij deurstickers laten maken, geadverteerd in de weekbladen, waarbij ik iedere week de redactie verzorgd heb. Als klap op de vuurpijl hebben wij samen met Rowa Druk en Media een magazine uitgebracht. Dit is een prachtige glossy geworden waarin alle 150 leden in beeld werden gebracht.

Het was een intensieve, maar geweldig leuke klus. Want welke foto’s mogen er gebruikt worden? Wat is interessant voor de lezers? Welke prijs verbinden we aan de puzzel? Ik nam meerdere interviews af, waaronder met de burgemeester van Hollands Kroon en het ondernemersloket. Ik heb alle aangeleverde teksten gecontroleerd op spelling en grammatica.  En bovendien zat ik iedereen achter de broek aan om te zorgen dat ieder zijn deel aanleverde.

Maar wat ben ik trots op het resultaat. Het is echt een mooi bewaarexemplaar geworden. 

Na het magazine ter ere van het vijfjarig bestaan Kruijff & Rijntjes, mediation en training, het magazine ter ere van het twintig jarig bestaan van Winkelcentrum Molensluis, is dit weer een prachtig exemplaar in mijn portfolio geworden. 

Het volgende magazine zit alweer in de pen… 

Wil je ook je bedrijf in beeld met een magazine? Neem dan contact op! 

MarjanSchrijft.nl stelt magazines samen

‘Krab achter je oren’ deel 70: “Mijn staart kwispelt”

‘Krab achter je oren’ deel 70 ‘Mijn staart kwispelt’

‘Hey, tijd niets van je gezien online!’

Ja, dat klopt. Maar MarjanSchrijft nog steeds! Alleen heb ik mezelf even uit de ‘online spotlight’ gehouden. Mijn moeder was ernstig ziek en is vlak voor Kerstmis 2019 helaas overleden. Het verdriet is groot, maar ik ben dankbaar dat ik er voor haar heb kunnen zijn. Daarna lag er voor mij de taak om de moeilijkste tekst ooit op papier te zetten en uit te spreken op haar uitvaart. Het was ontzetttend heftig, maar ik ben blij dat ik het volbracht heb.

Vervolgens heb ik mij, wat mijn bedrijf betreft, gericht op mijn vaste klanten en af en toe is er ruimte voor hulp bij een sollicitatiebrief en/of cv, of nieuwe klant met een website, flyer of nieuwsbrief. Ik maak hier een bewuste keuze in.

Dus laat ik je weten dat het goed met mij gaat en wil ik af en toe weer nieuwe inzichten met je delen.

Onlangs heb ik een NLP training gevolgd en hierbij hoorde een online seminar met diverse inspirerende sprekers. Een van die sprekers was Remco Claassen, een leiderschapstrainer op het gebied van congruentie. Hij vertelde dat er dingen zijn in het leven waarvan je ontdekt dat je ze goed kunt, maar dat je staart er niet van gaat kwispelen: het kost energie in plaats van dat het je batterij voedt. Dus zijn tip over het kwispelen wil ik ook met jou delen. Dus krab eens achter je oren en let eens op: Hoe leef je ergens naartoe? Hoe voel je je tijdens? En hoe voel je je achteraf? Kwispelt jouw staart van wat je doet? 

Onlangs bleek maar weer dat van schrijven in combinatie met het coachende gedeelte hierbij, mijn staart écht gaat kwispelen.

Een collega ondernemer vroeg mij om hulp bij het maken van de tekst voor haar nieuwe flyer. De combinatie van wat iemand ooit noemde ‘Jij ben een echte woordkunstenaar’ en mijn kennis van het coachen, kwaliteitenkwadranten, marketing, SEO, NLP en diverse leiderschapstrainingen maakte dat we de kern van haar bedrijf en waarom mensen juist bij haar moeten zijn, goed op papier kregen in positieve taal. Alles komt bij elkaar en dat maakt het voor mij leuk. Mijn staart kwispelt, omdat ik haar heb kunnen helpen. Het geeft mij energie.

Wil jij ook hulp bij het schrijven? Neem dan contact op. Dan kunnen we allebei gaan kwispelen! MarjanSchrijft en jij hebt tijd om te doen waar je goed in bent!

Hartelijke groet,

Marjan

‘Krab achter je oren’ deel 69 Gratis workshop van ‘WW naar ZZP’

Droom jij ook van je eigen bedrijf?

Heb je nu een uitkering en wil je weten hoe je voor jezelf kunt beginnen?

Wil je weten wat er allemaal nodig is om vanuit de WW-uitkering je eigen bedrijf te beginnen? (Er zijn veel regels vanuit het UWV, dus niet zomaar beginnen!)

Dan heb ik goed nieuws voor je!

Op donderdagmiddag 14 november geef ik een gratis workshop in de bibliotheek in Langedijk over het starten van een eigen bedrijf vanuit de WW-uitkering. 

Als ervaringsdeskundige heb ik zelf ‘alle spaken van dit wiel moeten verzamelen’ voordat ik MarjanSchrijft.nl kon opzetten. Om te voorkomen dat jij het wiel moet uitvinden, praat ik je in een uurtje bij over wat er nodig is en aan welke regels je moet voldoen. Daarna is er tijd om te netwerken met elkaar.

Deze activiteit is geldig als sollicitatieactiviteit voor in de UWV-werkmap. 

De workshop is gratis inclusief koffie of thee. Wel graag even aanmelden bij de bibliotheek. Dat kan via deze link.

Hartelijke groet, 

Marjan

´Krab achter je oren’ deel 68: sollicitatie tip 10: een ‘vooruit verhaal’

“Jij biedt toch hulp bij sollicitatiebrieven? Wat vind je hier van?” Deze vraag stelde een selectiecommissie laatst toen ik bij dat bedrijf op bezoek was.

Het was een sollicitatiebrief die voor hen na de eerste regels al afgevallen was.

Het meest storende aan deze brief was dat er voornamelijk achteruit werd gekeken. De man in kwestie benoemde wat hij allemaal gedaan had, maar dat dat niet bevallen was. Hier en daar werd ook een reden toegevoegd.

Op deze ‘modder’ (zoals ik dat dan maar noem), zit men niet te wachten. Net als in je pitch, waarover je in ‘Krab achter je oren’ deel 59 kunt lezen, kun je deze ‘modder’ beter achterwege laten. Dat is niet hetgeen wat ze van je moeten onthouden.

Zorg daarom voor een ‘vooruit-verhaal’: vertel je motivatie bij wat je nú wilt gaan doen, waar nú je interesse ligt en wat je dit bedrijf te bieden hebt. Zo wordt het een positief verhaal van iemand die naar de toekomst kijkt.

Veel succes! Wil je nog meer tips? Schrijf je dan in voor Nieuws &Tips bij contact op mijn website.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een sollicitatiebrief, pitch, cv of LinkedInprofiel? Neem gerust contact op, dan gaan we samen aan de slag.

Hartelijke groet,

Marjan

Heb je eerdere sollicitatietips gemist? Hier link je ernaar terug:

9: Gouden tips voor wanneer je brief (bijna) af is.

8: Welke woorden moet je in je brief gebruiken?

7: Minder fouten maken in teksten

6: Gebruik van de STARR methode

5: Wat wil je bereiken?

4: Waar wil je werken?

3: Hoe zet je je netwerk in?

2:Je kwaliteiten in kaart

1: Profieltekst in je cv

 

 

 

‘Krab achter je oren’ deel 67: Hoe schrijf ik een blog voor een ander?

Echt doen waar je goed in bent, dat is waar je blij van wordt en energie van krijgt. Voor wie een beroep heeft waarin bijvoorbeeld ‘het beeldende’ centraal staat, wie werkt met zijn/haar handen of praten of presenteren een groot deel van hun werk is, is schrijven meestal niet hetgeen waar zij energie van krijgen. Voor mij wel.

Zo werd ik deze week ingeschakeld door iemand met een heel visueel beroep. Moodboards, kleurenstalen of schetsblokken heeft zij graag in handen en ze kan er heel enthousiast over vertellen. Maar wanneer zij moet gaan verwoorden wat er in haar hoofd omgaat, slaat ze dicht, stelt zij het uit, zit ze te zweten achter het toetsenbord, perst ze er een tekst uit, maar is uiteindelijk nog niet tevreden…. maar omwille van de deadline…

Ze was heel benieuwd hoe ik dat schrijven aanpak voor bedrijven waarvoor ik persberichten, de maandelijkse blog of nieuwsbrief schrijf en of dat misschien ook iets voor haar zou zijn. Dus leek het mij goed dit ook aan jullie uit te leggen.

Zo schrijf ik een blog /nieuwsbrief/persbericht voor een ander:

In geval van een maandelijkse blog ga ik elke maand bij het bedrijf op de thee. (Ik houd niet van koffie). We praten ongeveer een uurtje. Soms korter, soms iets langer. De opdrachtgever praat over wat hij of zij heeft meegemaakt, wat er speelt, wat er aan zit te komen. Ik luister, stel vragen en ik schrijf van alles op. Na een tijdje filter ik er één of meerdere onderwerpen uit.

Wanneer je iets over je bedrijf naar buiten brengt is het belangrijk om de balans te vinden tussen wat je als bedrijf wilt vertellen en wat jouw klanten willen weten. Hiervoor heb ik een flinke dosis inlevingsvermogen en perspectiefwisseling in huis. Ook bij onderwerpen waar ik (nog) geen verstand van heb, want als ik het kan begrijpen, kan ik het ook uitleggen aan de lezer.

Wanneer we gezamenlijk het onderwerp hebben gekozen, stel ik vragen ter verduidelijking. Het gebeurt ook regelmatig dat men vooraf geen idee heeft waar de blog over moet gaan en dat ik met onderwerpen voor de komende 3 maanden naar huis ga om dit uit te werken. (En besparen we een aantal theesessies).

Wanneer ik de teksten thuis uitgewerkt heb, stuur ik deze ter goedkeuring naar het bedrijf. Zij publiceren deze dan zelf met de door hen gewenste foto’s erbij.

Wanneer het gaat om een persbericht kunnen bedrijven ook gebruik maken van het feit dat ik vele contacten heb bij redacties in de Noordkop.

Ook de ‘teaser’ op sociale media

Aangezien het voor deze bedrijven vaak ook lastig is om hun sociale media bij te houden, maak ik ook een tekst die zij met toevoeging van een link kunnen plaatsen op hun diverse sociale media kanalen.

 

Heb je vragen? Heb je hulp nodig om iets op papier te krijgen? Neem gerust contact op!

Hartelijke groet,

Marjan

 

‘Krab achter je oren’ deel 66: Hulp bij sollicitatiebrief en cv? Hoe werkt dat dan?

MarjanSchrijft helpt bij het opstellen van sollicitatiebrieven/motivatiebrieven, cv’s en LinkedIn profielen. Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Hoe doe je dat dan?’

Laat ik beginnen met dat je NIET alles bij mij ‘over de schutting gooit’ en een complete brief  en cv terug krijgt. Ik heb echt contact met je nodig. Een sollicitatiebrief is heel persoonlijk, dus moet ik wel de juiste persoonlijkheid en persoonlijke toon overbrengen in je brief.  Goede voorbereiding is het halve werk. De dingen die je zelf kunt doen, daar hoef je mij niet voor in te huren, dan wordt het een dure aangelegenheid.

Hoe werkt het dan?

 1. Ik vraag altijd de betreffende vacature erbij. Het liefst al met zaken die jij al onderstreept hebt in de vacature: woorden die belangrijk zijn of jou opvallen. (Zie ook de tip hierover in ‘Krab achter je oren’ deel 64)

 

 1. Ik ga altijd uit van een basisbrief of begin van een brief die je zelf al gemaakt hebt. Spelfouten en zinsopbouw pas ik wel aan. Vul dit alvast in: jouw adres, het adres van het bedrijf, plaats en datum, de aanhef, je eerste reactie op de vacature, waarom je daar wilt werken, waarom ze jou moeten aannemen, een afsluitende zin en je naam. Dan gaan we samen inhoudelijk verder met je motivatie en jouw verkooppunten.

 

 1. Je stuurt mij ook je cv, voor zover je die klaar hebt. Begin met het laatste bovenaan, bij zowel je werkervaring, je opleidingen/cursussen en je nevenactiviteiten. Ik heb eventueel een mooi format voor een cv welke je zou kunnen gebruiken. Dat format kan ik je vooraf sturen, of ik kan jouw gegevens in dat format plakken. Voeg ook een mooie foto van jezelf toe. Uiteraard in professionele houding en in kleding waarin je ook zou solliciteren.

 

 1. Ik kan niet schrijven zonder dat ik contact met je hebt gehad. Dus werkzoekenden die in de buurt van Wieringerwaard wonen komen bij mij aan tafel en bespreken wat er al is geschreven en wat er nog moet gebeuren. Ik stel vragen, jij praat en ik typ of maak aantekeningen.

Werkzoekenden die verder weg wonen of niet de mogelijkheid hebben om langs te komen, nodig ik uit om via Whatsapp te video bellen. Ik heb het nodig om je te zien: hoe je praat, hoe je overkomt op mij. Zo kan ik ‘jouw toon’ overnemen in de brief: woorden gebruiken die jij ook gebruikt.

Bij de vragen die ik stel, zet ik mijn coachende vaardigheden in. Om te komen tot een goede brief is zicht op je kwaliteiten nodig. Het is belangrijk dat je dat zicht zelf hebt, maar ik heb het ook nodig om jou te kunnen ‘verkopen’ in de brief.

Na dit proces waarin ik mij echt inleef ik jou en in het bedrijf waar je solliciteert, krijg je van mij de brief en je cv. Ik adviseer altijd om er een nachtje over te slapen. Dan kijk ik er nog een keer naar en kun je hem zelf ook nog goed doorlezen. Ik verstuur ze vaak in Word en PDF naar je. Je bent altijd vrij om er nog dingen aan te wijzigen.

Ervaringen:

Onlangs kwam er iemand bij mij met de vraag of ik wilde helpen. Deze mevrouw zei dat ze ’8 jaar thuis bij de kinderen was geweest en nu wilde reageren op een baan’. Bij navraag bleek dat die mevrouw diverse bestuursfuncties had bij verenigingen in de buurt en daarnaast meewerkte in het familiebedrijf waarvan zij de administratie deed. Zelf had zij dit niet op haar cv gezet.

Dat is het namelijk met kwaliteiten, wat je zelf zo gewoon vindt, of denkt dat iedereen dat kan, dat zijn je kwaliteiten. Ze had dus meer vaardigheden dan ze dacht. Later berichtte zij mij dat ze met zoveel meer zelfvertrouwen voorbereid was op een sollicitatiegesprek en nu ook wel op andere vacatures durfde te reageren.

Een oud collega noemde mij laatst ‘een woordentovenaar’, aangezien ik uit haar hele verhaal de kern kon filteren en haar verhaal krachtig op papier in een sollicitatiebrief van 1 A4-tje kon zetten.

Of die meneer, die met meerdere vacatures bij mij kwam. Samen kwamen we tot wat hij echt wilde en een prioriteitenlijst daarvan. Zo werd voor hem duidelijk voor welke baan, met de bij hem passende werkzaamheden, hij echt wilde gaan. Hij ging naar huis met een goede brief en een cv met daarin een krachtige profielschets.

Heb jij ook hulp nodig bij je cv, LinkedInprofiel of sollicitatiebrief? Neem gerust contact op. Je kunt hierboven lezen wat je ter voorbereiding kunt doen.

Hartelijke groet,

Marjan

Heb je eerdere sollicitatietips gemist? Hier link je ernaar terug:

9: Tips als je brief (bijna) af is. 

8: Welke woorden moet je in je brief gebruiken?

7: Minder fouten maken in teksten

6: Gebruik van de STARR methode

5: Wat wil je bereiken?

4: Waar wil je werken?

3: Hoe zet je je netwerk in?

2:Je kwaliteiten in kaart

1: Profieltekst in je cv

 

 ‘Krab achter je oren’ deel 65: systeemdenken bij solliciteren 9: 7 gouden tips voor wanneer je sollicitatiebrief af is

Deze keer geef ik je nog 7 gouden tips voor je sollicitatiebrief, wanneer deze (bijna) af is.

 1. Staan er nog rode golfjes onder woorden? Klik dan op de rechtermuisknop voor suggesties voor de spelling of controleer de spelling in het woordenboek of op Google.
 2. Lees je brief hardop aan jezelf voor. Lopen de zinnen goed? Staan de komma’s op de goede plaats? Zijn de zinnen middellang en niet te lang?
 3. Staan er (te) vaak dezelfde woorden in? Klik dan op de rechtermuisknop: en kies synoniemen. Dat zijn woorden met ongeveer dezelfde betekenis. Klik hier op een woord om dit automatisch in te laten voegen. Controleer wel of je zin nog klopt hierna.
 4. Laat de brief een nachtje liggen en lees hem nogmaals door.
 5. Laat hem aan iemand anders lezen. Hen vallen soms andere dingen op die jij door het vele lezen niet meer ziet.
 6. Verstuur je brief en cv altijd als PDF-bestand. Zo blijft de indeling hetzelfde ook als het op een computer, tablet of telefoon geopend wordt.
 7. Kijk goed hoe het bedrijf de brief wil ontvangen: via hun website, naar een e-mail adres of via de post. Volg dit ook op. Via de post komt niet vaak meer voor. Zorg wel voor voldoende postzegels op de envelop en kijk even welk type postzegel je kiest. (Bijvoorbeeld geen rouwzegel).

Veel succes!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je brief, cv of LinkedIn-profiel? Neem dan gerust contact op.

Hartelijke groet,

Marjan

Heb je eerdere sollicitatietips gemist? Hier link je ernaar terug:

8: Welke woorden moet je in je brief gebruiken?

7: Minder fouten maken in teksten

6: Gebruik van de STARR methode

5: Wat wil je bereiken?

4: Waar wil je werken?

3: Hoe zet je je netwerk in?

2:Je kwaliteiten in kaart

1: Profieltekst in je cv

 

 

‘Krab achter je oren’ deel 64: systeemdenken bij solliciteren 8: Welke woorden zet je in de sollicitatiebrief?

Bij het opstellen van een sollicitatiebrief/motivatiebrief is het belangrijk om de taal van het bedrijf te laten zien in je brief. Deze keer leg ik je uit hoe je dat doet.

Door hun woorden of hun toon te laten passen bij het bedrijf, laat je zien dat je begrijpt wat zij zoeken en wat zij willen. Zo zal jij dan als passend in het bedrijf overkomen.

Onderstreep belangrijke termen/kwaliteiten

Wanneer je een vacature hebt gevonden waar je op wilt reageren, adviseer ik je altijd om deze uit te printen. Daarna neem je een pen/potlood of arceerstift en onderstreep je de woorden waaraan jij moet voldoen volgens de vacature, maar ook woorden die typerend zijn voor het bedrijf. Doe dit niet alleen, maar laat een ander ook kijken welke woorden hem of haar opvallen in de vacature.

Nooit 100% passend

Het is goed om je te bedenken dat er zelden of nooit iemand is die volledig aan de eisen in de vacature kan voldoen. Dus maak geen beloftes die je niet waar kunt maken, maar laat merken dat je ervoor open staat om bij te leren.

Verwerk de woorden in je brief

De onderstreepte woorden uit de vacature verwerk je in je brief. Uiteraard typ je het niet helemaal over, maar verwerk het echt in de tekst gecombineerd met jouw kwaliteiten.  Je kunt ook een aantal van deze woorden in je cv ‘verstoppen’ in je profieltekst of bij je werkervaring. Bij sommige grote bedrijven worden je brief en je cv eerst door een robot gelezen. Mist deze robot bepaalde woorden, gaat je brief niet door naar de selecteerde brieven die daarna door mensen gelezen gaan worden.

Verdiep je écht in het bedrijf waar je wilt werken. Solliciteren is hard werken!

Volg het bedrijf op social media en schrijf je waar mogelijk in voor hun nieuwsbrief. Zo kun je ingaan op recente ontwikkelingen in je brief of je gesprek, maar ook zien zij jouw naam alvast als volger of wanneer je reacties geeft op deze berichten.

Lees wat zij op hun website hebben staan. Wat is hun beleid? Van welke kernwaarden gaan zij uit? Welke richting kiezen zij voor de komende jaren. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent.  Ook de belangrijke termen die hierin voorkomen kun je verwerken in je brief.

Veel succes!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je brief, cv of LinkedIn-profiel? Neem dan gerust contact op.

Hartelijke groet,

Marjan

 

Heb je eerdere sollicitatietips gemist? Hier link je ernaar terug:

7: Minder fouten maken in teksten

6: Gebruik van de STARR methode

5: Wat wil je bereiken?

4: Waar wil je werken?

3: Hoe zet je je netwerk in?

2:Je kwaliteiten in kaart

1: Profieltekst in je cv

 

‘Krab achter je oren’ deel 63: systeemdenken bij solliciteren: tip 7 spellingscontrole aan!

Wanneer je een sollicitatiebrief/motivatiebrief of cv gaat opstellen is het belangrijk dat je zorgt dat de taal en de spellingscontrole goed ingesteld staan. Deze week geef ik je een stappenplan om je spellingscontrole en taal goed in te stellen.

Taal

Om te controleren of de taal goed ingesteld is op je Windows computer, klik je bovenaan in het programma Word op ‘Controleren’. In het uitklapscherm dat dan tevoorschijn komt klik je op ‘Taal’ en dan op ‘Voorkeurs taal instellen’. Hier kies je dan voor ‘Nederlands Standaard’. Kijk ook even naar de vinkjes. Zorg dat er geen vinkje staat bij ‘Geen spelling- of grammaticacontrole uitvoeren. Anders dan doet de spellingscontrole het niet.

Op een Apple-computer met Word, klik je op ‘Extra’ in de bovenste balk. Daarna in het uitklapscherm op ‘Taal’. Ook hier kies je voor Nederlands en kijk je of het vinkje er niet staat bij ‘Geen spelling- of grammatica controle uitvoeren’.

Het indrukken van sommige combinaties van toetsen op je toetsenbord maakt dat je computer al naar een andere taal verspringt. Wanneer dat bijvoorbeeld Engels is, worden de dagen van de week en de maanden die  geschreven zijn met een hoofdletter wel goedgekeurd, terwijl dat in het Nederlands echt fout is! Klik daarom op Ctrl en A. Je selecteert dan alles in je document en stelt vervolgens de taal goed in.

Spellingscontrole

Dit zorgt ervoor dat er rode golfjes komen onder woorden die niet goed geschreven zijn. Wanneer je op zo´n woord gaat staan met de muis/cursor en je klikt op de rechtermuisknop komen er suggesties tevoorschijn. Wanneer je deze aanklikt, wijzigt je computer dat woord.

Om op je Windowscomputer te controleren of je spellingcontrole aanstaat klik je ook bovenaan op ‘Controleren’. Links zie je een ABC met een vinkje staan met daaronder ‘Spelling- en grammaticacontrole’. Wanneer je hierop klikt gaat hij meteen controleren. Bij ‘Opties’ kun je nog aangeven wat je precies wilt controleren. Bijvoorbeeld ook de grammatica en je kunt ‘controleren tijdens het typen’ aanzetten.

Op een Apple-computer klik je op ‘Extra’ en dan op ‘Spelling- en grammaticacontrole’ in het uitklapscherm. Wanneer je hier op klikt (werkt alleen als je al iets getypt hebt) begint de spellingscontrole. Ook hier kun je bij ‘Opties’ kiezen voor wat je wilt controleren.

Autocorrectie

Maak je veel dezelfde fout of wil je graag dat je computer alvast de puntjes (het trema) op de naam zet van je collega of je eigen naam? Dat is te regelen via ‘Autocorrectie’. Dit kan via de rechtermuisknop wanneer je computer aangeeft dat het fout is door de rode golfjes. In het autocorrectiescherm typ je het woord zoals jij het typt en vervolgens in het autocorrectievakje het juiste woord waarin je het woord gewijzigd wilt hebben.  Zo wordt ‘marielle’ dan gewijzigd in ‘Mariëlle’ met een hoofdletter en het trema op de e.

Bij een Windowscomputer klik je eerst op de ABC met ‘Spellingscontrole’ en dan op ‘Opties’ en dan op ‘Autocorrectie-opties’ in een grijze balk bovenaan.

Bij een Apple computer kan het via ‘Extra’ en dan via ‘AutoCorrectie’ of via ‘Spelling- en grammaticacontrole’, in dat uitklapscherm staat onderaan ook ‘AutoCorrectie’.

Let op! De fout gerekende woorden kunnen ook woorden zijn die jouw computer niet kent. Dit is het geval bij namen, maar ook bij specifieke woorden die in een bepaald bedrijf gebruikt worden. Wanneer je echt zeker weet dat het zo geschreven moet worden, ga je met de muis/cursor op dat woord staan, klik je op de rechter muisknop en kies je voor ´toevoegen´. De volgende keer zal je computer het dan goed rekenen.  Alle zelfde woorden worden dan goed gerekend in je document.

Veel succes!

Heb je vragen? Stel ze gerust via contact of bel mij even op.

Hartelijke groet,

Marjan

Heb je eerdere sollicitatietips gemist? Hier link je ernaar terug:

6: Gebruik van de STARR methode

5: Wat wil je bereiken?

4: Waar wil je werken?

3: Hoe zet je je netwerk in?

2:Je kwaliteiten in kaart

1: Profieltekst in je cv