‘Krab achter je oren’ deel 27: “gemarkeerde delen ‘geen spellingscontrole’ overgeslagen”

Deze week deel ik met jullie een nogal technisch en frustrerend verhaal, maar misschien kan ik hier iemand mee helpen die ook dit probleem aantreft. Dat scheelt je dan een paar uur uitzoeken! Voor de anderen… sorry, misschien wordt het volgende week weer interessant voor je.

Zelden was ik zo gefrustreerd bij het nakijken van een tekst! Ik kan teksten goed nakijken en aanvullen tot een goed leesbaar geheel, maar het goed functioneren van de spellingscontrole tijdens het typen is erg prettig. Bij de tekst die ik deze week (met spoed) nog moest redigeren was de functie van ‘spellingscontrole tijdens het typen’ uitgeschakeld via een beveiligde route in het document door een eerdere maker of bewerker ervan.

Ik zag typfouten staan, maar er ontstonden geen rode golfjes onder de woorden. Als proef tikte ik hier en daar een ‘f’ midden in een woord en er gebeurde niets. Normaal gesproken kun je voor het hele document kiezen: Bestand/Opties/Controle en daar alles aanvinken wat je nodig acht. Zoals ‘spellingscontrole tijdens het typen’ en het automatisch beginnen met een hoofdletter aan het begin van een zin.

Dus toen de spellingscontrole handmatig via Controleren aangezet. Maar….mijn computer gaf na spellingscontrole aan dat “gemarkeerde delen tekst Geen spellingscontrole” overgeslagen waren. Daar bleven de fouten in staan waar je snel overheen zou kunnen lezen zoals: het dakje op de verkeerde letter bij enquête, kunnen met 3x ‘n’ of woorden als stagiaire of conciërge.

Ik heb uren gespendeerd aan het weer kunnen herstellen van de spellingscontrole (die ik overigens niet bij de klant in rekening heb gebracht). Ik heb eerst diverse manieren van instellingen binnen het programma geprobeerd. Daarna ingetikt bij Google: die verwees naar tips van 13 (!) jaar geleden. Ik heb vervolgens mijn oude laptop met de 2003 versie afgestoft en opgestart om dit te proberen. Maar tevergeefs. Ik heb daarna zelfs voor het eerst sinds ik met Word werk (zo’n 22 jaar) de helpdesk van Microsoft in Amsterdam gebeld. Ook daar was geen oplossing voor handen. De links die de mevrouw zou mailen ‘over 5 minuten’, moeten 3 dagen later nog in de Inbox verschijnen. Uiteindelijk heb ik zelf een deel oplossing gevonden:

Mocht je zelf dit problemen in Word 2010 tegen komen, probeer dan het volgende:

  • Selecteer alle tekst door Ctrl+A,
  • Rechtermuisknop/ Stijlen/ Tekst met soort gelijke opmaak selecteren.
  • Dan zie je de afwijkende onderdelen.Je kunt het testen door een f midden in een woord te typen en te kijken of er rode golfjes onder het woord komen. Dit om te zien welke delen afwijken.
  • Maak hier een notitie van op een briefje. (Anders moet je steeds opnieuw de bovenstaande stappen doen).
  • Selecteer de teksten die je opgeschreven hebt één voor één.
  • Dan ga je naar: Controleren/ Taal/ Controle taal instellen.
  • Je ziet waarschijnlijk een vinkje of vierkantje bij ‘geen spelling of grammaticacontrole uitvoeren’.
  • Dit moet je per geselecteerd stukje tekst weer uitzetten. Best bewerkelijk, maar dan gaat hij wel weer controleren.

Hopelijk ben je hiermee geholpen!

Graag tot volgende week!

Heb je een vraag? Typ hem gerust in op de contactpagina.

Wil je weten wat ik nog meer voor je kan betekenen? Klik dan hier.

Hartelijke groet,

Marjan

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *