Krab achter je oren 6: Papieren tijgers

Beleid dat er toe doet! Dat is toch wat je wilt?

Zo vaak worden medewerkers belast met het opschrijven van beleid terwijl het daarna in de kast blijft staan. Veel schijnbaar mooie woorden staan achter elkaar geschreven en lijkt het alsof er heel wat gaat gebeuren. Het stuk wordt goedgekeurd en belandt in de kast tussen de andere ‘papieren tijgers’. Totdat het evaluatiemoment weer komt…… Dan blijkt dat er een heel nieuw stuk geschreven moet worden omdat zaken anders zijn gelopen dan hoe ze oorspronkelijk in het beleidsstuk stonden. AU!

Vóór de evaluatie-deadline moet er weer een stuk klaarliggen en daarna weer een nieuw beleidsstuk. De cyclus zet zich zo voort….

Zo ontstaat werkdruk en administratieve druk!

Om een voorbeeld te noemen: in het onderwijs moest ik een 4-jaren Schoolplan schrijven, een 1- jarig Schoolontwikkelplan,  een evaluatie van beide plannen en een jaarverslag. Veel knip-en-plak-werk en regelmatig de gedachte: “Dat staat toch al ergens?”.

Ik heb besloten die cyclus te doorbreken. Van alle stukken heb ik 1 document gemaakt. De doelen heb ik SMART opgesteld, zodat ze gemakkelijk te evalueren waren. Zo werd het een vloeiende cyclus. Collega’s zagen mijn schrijfkracht en consulteerden mij regelmatig als er iets op papier moest komen.

Nu is het mijn dagelijks werk; MarjanSchrijft. Ik geniet ervan. Ik kan doen waar ik goed in ben en zo kan ik ook anderen de tijd geven om te doen waar zij goed in zijn.

Hoe is dat bij jou? Waarom schrijf je dat beleid? Je wilt toch dat er iets mee gedaan wordt? Dat voor iedereen duidelijk is welk doel we gezamenlijk nastreven in de komende periode?

Of ben jij degene die het wazige beleid moet uitvoeren?

Marjan van MarjanSchrijft  kan jou -of je baas- helpen om het beleid zo te formuleren dat iedereen weet wat er gebeuren moet en wat hun rol daarin zal zijn. De doelen worden zo geformuleerd dat je ze aan het einde van het proces kunt afvinken als behaald. Of niet behaald en waarom…. maar dan goed beredeneerd!

Ik hoor het graag als ik je kan helpen. Contact kun je opnemen via:  info@marjanschrijft.nl

Of klik hier voor de link naar de contactpagina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *