Krab achter je oren deel 11: ’10 Tips voor teksten op B1 niveau’

Zoals ik je beloofde krijg je deze keer tips over het schrijven van teksten op B1 niveau. De uitleg over de taalniveaus gaf ik in deel 10 van ‘Krab achter je oren’. Om deze terug te lezen klik hier of scroll even naar beneden.

Van onze 17 miljoen inwoners in Nederland hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. In het grootste deel van de Kop van Noord-Holland, waar ik woon, is dat 11-13 % van de bevolking. (Bron: stichting lezen en schrijven).

Ik schrok best wel van dit hoge percentage. Ik ben altijd al een voorstander geweest van het schrijven in begrijpelijke taal. Op de scholen waar ik gewerkt heb, had ik ook een aantal ouders waar ik de inhoud van de nieuwsbrief mee checkte of alles begrijpelijk geschreven was. Zij waardeerden dit en ik heb hier veel van geleerd. Ook vertaalde ik ingewikkeld beleid over veranderingen naar begrijpelijke taal. Zo was voor iedereen duidelijk wat de bedoeling van die tekst was.

Maar nu de 10 tips:

  1. Leef je in in de lezer. Wat is een interessant thema in zijn of haar belevingswereld? Of waar moet deze lezer echt iets over weten? Wat leert de lezer van jouw tekst?
  2. Kies de juiste toon van je tekst: schrijf consequent u of jij. Gebruik de stijl die het beste bij deze lezer past.
  3. Houd het doel voor de lezer van je tekst voor ogen. Gebruik alleen woorden die dat doel dienen. Dwaal niet af.
  4. Gebruik eenvoudige woorden. Op de website zoekeenvoudigewoorden.nl is na te kijken of woorden in de B1 lijst voorkomen. Komen ze er niet in voor, kies dan voor een eenvoudiger woord.
  5. Gebruik woorden met een letterlijke betekenis. Vermijd spreekwoorden deze zijn lastig uit te leggen. (Om een voorbeeld te noemen: probeer maar eens letterlijk uit te leggen: ‘Ergens een broertje aan dood hebben’ of ‘Een wit voetje halen’).
  6. Gebruik korte zinnen van ongeveer 10-15 woorden.
  7. Zorg voor een logische samenhang in de tekst: inleiding, midden, afronding.
  8. Gebruik alinea’s zodat het overzichtelijk per stukje te lezen is. Ook deze alinea’s moeten een duidelijke samenhang hebben.
  9. Geef deze alinea’s duidelijke titels of tussenkopjes die verwijzen naar de inhoud.
  10. Laat de tekst lezen door iemand met het niveau van je doelgroep en vraag hen om feedback. Stel vragen om te checken of zij de tekst begrepen hebben.

Veel succes met schrijven! Mocht je hulp nodig hebben, hoor ik het graag.

Wil je meer tips ontvangen? Meld je dan aan voor tips en nieuws door hier te klikken.

Als je hier klikt kun je lezen wat Marjan allemaal schrijft.

 

Hartelijke groet,

Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *