‘Krab achter je oren’ deel 19: 5 spellingtips over streepjes: é – è/ á –à .

Deze week geef ik op verzoek een aantal spellingtips. Een vaste lezeres van Nieuws & Tips vroeg mij hoe het nu zit met de streepjes op de letter e: é/è en op de letter a: à/á.

Tip 1: Prent een steunwoord in je gedachten waarbij je onthoudt welke kant het streepje op staat. Ik heb zelf jaren tegen de potten mayonaise van Calvé aangekeken en vervolgens onthouden dat het streepje  naar rechtsboven gaat. Deze spreek je dus uit als lange klank ‘eee’.  Maar misschien werkt voor jou het woord ‘café’ wel als een goed steunwoord. Officieel heeft dit streepje de Franse naam ‘accent aigu’.

Tip 2: Het woordje ‘hè’  is mijn steunwoord voor het streepje de andere kant op. Het woord ‘Hè’ heeft  het streepje naar linksboven en spreek je uit als korte klank ‘e’. Maar misschien werkt voor jou het woord appèl wel. Dat streepje maakt namelijk het verschil of je het over de vrucht of over het dringende verzoek hebt.  Dit streepje heeft officieel de Franse naam: ‘accent grave’.

Tip 3: Bij de nadruk leggen op een woord gebruik je altijd ‘accent aigu’. Dus het streepje van de mayonaise is altijd goed om aan te geven dat: (Sorry, als voorbeeld komt hier het reclameblokje: ) Hé jij daar! www.marjanschrijft.nl  is dé website als je zoekt naar de nummer één meedenkende tekstschrijver. Dát is dé persoon die je kan helpen om je tekst goed op papier te krijgen vóór dat iemand anders de tekst onder ogen krijgt. Het duurt overigens ook geen ééuwen voordat je bij haar aan de beurt bent.

Tip 4: Als het gaat om hoeveelheden staat het streepje naar links. Bijvoorbeeld bij 4 à 5 eieren in een recept of 10 eieren à  € 0,50. In het laatste voorbeeld geeft dat aan dat de eieren € 0,50 per stuk zijn.

Tip 5: Hoe krijg je de streepjes op de letter getypt? Op een Apple: de toets van de betreffende letter iets langer vasthouden dan verschijnen ze in beeld en kan je ze kiezen. Op een Windows computer: eerst het streepje intypen en dan de letter.  ‘ zit naast ‘enter’  en de ` naast  ‘cijfer 1’. Als je ze los typt, verschijnen ze pas nadat je een spatie intoetst.

P.S. Mensen met een streepje in hun naam waarderen het erg als je hun naam goed schrijft!

Heb je ook een vraag over spelling? Stel je vraag dan via de contactpagina. Hier mag je je ook aanmelden voor Nieuws& Tips en krijg je één keer per week een mailtje van mij.

Tot volgende week! Dan komen een paar van mijn ‘ergernissen’ aan bod op spellinggebied én hoe je ze kunt voorkomen.

Hartelijke groet,

Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *