‘Krab achter je oren’ deel 24: ‘Grr… Taalfoutjes”

In de hoop dat ze ooit verdwijnen besteed ik deze week aandacht aan 3 taalfoutjes.

  1. ‘Als’ en ‘dan’ door elkaar halen. Even een voorbeeld hoe het wel moet:

Bij verschillen gebruik je DAN: Mijn broer is groter DAN ik ben. Hij is ook sterker DAN ik ben. Ik zing mooier DAN mijn broer.

Wanneer je gelijkenissen wilt beschrijven gebruik je ALS:  Mijn broer  is zo groot ALS een reus. Zijn dochter is net zo groot ALS hij.

  1. Midden in de zin ‘U’ met een hoofdletter schrijven.

Het persoonlijke voornaamwoord u schrijf je net als de andere persoonlijke voornaamwoorden met kleine letters. Vroeger werd dat toegepast als beleefdheidsvorm. Nu schrijf je u alleen met een hoofdletter als het om een heilige persoon of een godheid gaat.

  1. Zinnen die beginnen met ‘En’.

Grammaticaal mag het, maar ik vind het écht niet mooi staan. Dat woordje ‘en’ mag je gewoon weglaten. Het is te veel spreektaal in mijn ogen. Als je iets wilt verbinden doe het dan in één zin door het woord ‘en’ ertussen te zetten. Anders start je een nieuwe zin.

Dus zo:

“Ik schrijf graag teksten voor websites en liedjes. (Geen EN).  Ik help ook graag mensen coachend om een sollicitatiebrief op te stellen”.

Heb je een vraag of wil je graag wekelijks op de hoogte gehouden worden van Nieuws & Tips? Klik dan op: contact om naar de contactpagina te gaan.

Wil je nog iets teruglezen over werkwoordspelling? Lees dan nog eens: basis van werkwoord spelling 1 of basis van werkwoord spelling 2

Tot volgende week!

Hartelijke groet,

Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *