‘Krab achter je oren’ deel 33: Groeimindset en de kracht van het verkeerde compliment

Als men wist hoe krachtig woorden waren, ging men er waarschijnlijk anders mee om….

Tijdens mijn werk op school ben ik er al veel mee bezig geweest: groeimindset en de werking van de hersenen. Het begrip mindset heeft te maken met hoe je ergens tegenaan kijkt. Te vergelijken met de stelling: is het glas halfvol of half leeg?

Bij het leren is mindset heel belangrijk. Wat je mindset is, heeft invloed op je doorzettingsvermogen.

Carol Dweck, de Amerikaanse professor psychologie heeft hier veel studies naar gedaan en zij onderscheidt twee types mindset: De fixed mindset (vaststaande) en de growth mindset (groeimindset).

Indien je er vanuit gaat dat talent en intelligentie aangeboren is, is dat een fixed mindset. Als je er vanuit gaat dat je door veel oefening en training iets kunt leren, is dat een groeimindset.

Hoe je mindset ontstaat heeft veel te maken met de bekrachtiging die je krijgt op wat je doet, bijvoorbeeld in de vorm van complimenten uit je omgeving.

Uitgebreide studies hebben uitgewezen dat als kinderen complimenten krijgen zoals: “Goed zo, wat kan je dit goed, je hebt talent” bij een moeilijkere opdracht vaak afhaakten. Ze gingen twijfelen aan hun eigen talent, raakten ontmoedigd en scoorden slechter. Ze vergeleken hun scores bijna alleen met wie het slechter had gedaan.

De kinderen die een compliment kregen gericht op hun inzet: “Goed zo, je hebt hard gewerkt om dit te bereiken” zetten juist door bij een moeilijkere opdracht. Zij vergeleken hun scores met wie het beter had gedaan, om hiervan te leren en het vervolgens nog beter te kunnen.

Om een groeimindset te creëren is het dus belangrijk om complimenten te geven die gericht zijn op inzet. Als coach ben ik een groot voorstander van de groeimindset bij iedereen; zowel bij kinderen als bij volwassenen! De kleinste woorden kunnen het verschil maken. Taal is een krachtig middel.

Wil je hier meer over lezen?  Dan kan ik het het boek ‘Talent van morgen’ van Bart Heuvingh aanraden. Hij en Marco van der Heide beschrijven hier groeimindset gericht op sporters. Maar ook vele begeleiders in het onderwijs of de zorg kunnen hier hun voordeel mee doen!

Volgende keer vertel ik iets over groeimindset en de werking van de hersenen.

Heb je vragen? Stel ze gerust via de contactpagina!

Hartelijke groet,

Marjan

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *