‘Krab achter je oren’ deel 34: Groeimindset 2 en hersenplasticiteit

Veel studies hebben uitgewezen dat hersenen plastisch zijn: ze kunnen groeien en intelligentie is geen vaststaand getal. Dit is ook een onderdeel van de ‘groeimindset’. Als je je ervoor inzet, kun je dingen leren. Ik ga dit op een zo simpel mogelijke manier uitleggen:

Mijn favoriete leraar/trainer/ coach deed dit voor door ons door hoog gras te laten lopen. Nadat de eerste persoon door het gras was gelopen was er nog niet echt een spoor in het gras te zien. Nadat de hele groep hetzelfde paadje had gevolgd, was het spoor een beetje te zien. Zouden wij elke dag een aantal malen door dat zelfde gras lopen, zou het een hard paadje worden. Hij noemde het ‘van geitenpaadje tot snelweg’. Dat is te vergelijken met de manier waarop de hersenen werken.

Als je iets doet, ontstaat er een verbinding in je hersenen. Doe je iets vaker, wordt die verbinding sterker. Oefen je heel vaak, wordt het een verbinding die niet meer weg gaat. Het wordt opgeslagen in je lange termijn geheugen. Dit kan kennis zijn, maar ook bijvoorbeeld een beweging die in je motorisch geheugen wordt opgeslagen.

Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom je tijdens het autorijden niet hoeft na te denken over hoe je moet schakelen of hoe je je ruitenwissers aan moet zetten. Dat is opgeslagen in je motorisch geheugen en gaat ‘vanzelf’ zodat jij op het verkeer kunt letten.

Daarnaast bestaat er zoiets als ‘Groeien en snoeien’. Je hersenen ruimen ’s nachts terwijl je slaapt ook weer op wat je niet gebruikt. Ga je kort van tevoren oefenen voor een toets, blijft deze informatie in je korte termijn geheugen en wordt dit na verloop van tijd weer opgeruimd. Oefen je over langere periode en blijf je het gebruiken, blijft het in je lange termijn geheugen en blijft het beschikbare parate kennis.

Inzet loont. Wil je ‘blind’ leren typen? Goed gitaarkunnen spelen? Of een nieuwe taal leren? Dan zal je er echt tijd in moeten steken en het blijven oefenen.

 

Heb je vragen? Stel ze gerust via de contactpagina!

Hartelijke groet,

Marjan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *