‘Krab achter je oren’ deel 59: Systeemdenken bij het solliciteren 3: gratis sollicitatietips/netwerken

Wanneer je werk zoekt, hoor je vaak dat je je netwerk moet inzetten. Wat is je netwerk? Wie zitten er in jouw netwerk en wat kunnen ze voor je betekenen?

Ga eens na hoeveel mensen je kent.

Je gezin, je familie, je buren, je oud-klasgenoten, je vrienden, mensen waar je mee sport of bij een vereniging zit, (oud-) collega’s, ga zo maar door. Het is wel eens onderzocht dat iedereen tussen de 1000 en 2000 mensen kent. Al deze mensen hebben ook zo’n netwerk om zich heen. Nu hoef je die mensen natuurlijk niet allemaal te benaderen, maar het is wel goed om te beseffen dat deze tweede, derde en volgende kringen er zijn om de mensen heen die jij kent.

Je buurvrouw weet misschien geen baan voor je, maar haar zoon die een hotel runt, misschien wel.  Je broer heeft niet direct een baan voor je, maar een vriend die op zijn verjaardag komt, misschien wel. Je volleybalgenoot weet misschien geen baan voor je, maar zijn vrouw wel. Ga dus eens na wie jij wel gericht kunt benaderen om je voor te laten stellen aan iemand in de volgende kring, rond de mensen die jij kent.

Van belang is dat je je ‘pitch’ * paraat hebt. Vertel in een paar korte zinnen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt (wat voor baan je zoekt). Zorg dat dit bij die mensen blijft plakken in hun geheugen. “Ik ben Marjan van MarjanSchrijft.nl  en ik maak teksten voor websites, persberichten, sollicitatiebrieven en beleid. Dat doe ik voor bedrijven en werkzoekenden.” (Natuurlijk maak ik nog meer soorten tekst, maar ik wil dat ze dit overbrengen naar anderen).

Zorg dat deze pitch dus alleen de informatie bevat die NU relevant is. De ‘modder’ van de ruzie die je had met je baas, dat je nooit meer achter een bureau wilt werken of niet in de zorg wilt werken, blijft maar al te snel plakken! ‘Niet’ werkt niet in onze hersenen. Denk maar niet aan een toetsenbord. Wat zie je voor je?

Tijdens de workshops die ik geef, laat ik mensen zich altijd met een pitch aan elkaar voorstellen. Daarna laat ik de luisterende persoon de ander aan de groep voorstellen. Daarna vraag ik een 3e persoon wat er onthouden is. Want zo werkt het in je netwerk ook. Wanneer er ‘modder’ in de pitch zat, komt dat er vaak uit en is dát wat ze onthouden hebben. Ellen die vertelde dat ze uit de financiële administratie komt, maar nu iets heel anders wil gaan doen: daar vertelt de 3e persoon rustig over dat zij Ellen heet en een baan zoekt in de financiële administratie. Dus vertel wat je WEL zoekt, waar je goed in bent en laat de ‘modder’ achterwege.

Zorg dat je je pitch altijd paraat hebt: bij de buren, in de sportschool, in de supermarkt. Want alle netwerken vormen contacten over de hele wereld. Zet je pitch ook bij de samenvatting op LinkedIn, dat maakt je bereik nog groter!

Veel succes! Wil je nog meer tips? Schrijf je dan in voor Nieuws &Tips bij contact op mijn website.

Op 9 mei geef ik in de bibliotheek in Langedijk tussen 14.00-16.00 uur een gratis workshop over solliciteren en de sollicitatiebrief. Aanmelden gaat via de website van bibliotheek Langedijk of rechtstreeks via deze link.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een sollicitatiebrief, pitch, cv of LinkedInprofiel? Neem gerust contact op, dan gaan we samen aan de slag.

Hartelijke groet,

Marjan

(*Pitch is de afkorting van Elevator pitch: vanuit dit voorbeeld:

Stel: je stapt in de lift met de directeur van het bedrijf waar jij graag wilt werken. Samen ga je van de 2e naar de 5e verdieping. Dat duurt 1 minuut. Je hebt dus 1 minuut hem/haar te overtuigen van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *