‘Krab achter je oren’ deel 60: Systeemdenken bij solliciteren 4: waar wil je werken?

Solliciteren is meer dan een sollicitatiebrief schrijven alleen, daarom geef ik je gratis tips over solliciteren en het sollicitatieproces.

Na het nadenken over je eigen kwaliteiten en het inzetten van je netwerk is het ook belangrijk om je te bedenken bij wat voor soort bedrijf of organisatie je zou willen werken (of waar juist niet). Dat maakt het voor jezelf een gerichtere zoektocht.

– Denk je eens in hoe je ideale werkplek eruit ziet, schrijf dat eens voor jezelf op. Dit mag best gedetailleerd zijn.  Wat zie je bijvoorbeeld als je daar uit het raam kijkt? (En wat wil je absoluut niet?).

– Schrijf ook op bij welke soort werkzaamheden jouw kwaliteiten het beste tot zijn recht komen. (Bij welke werkzaamheden of situaties lekt jouw energie weg?)

– Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Herken je die bij een bedrijf of organisatie? Misschien moet je hiervoor iets meer onderzoek doen door langs te gaan, de website door te pluizen of beleid te lezen, maar solliciteren is dan ook hard werken! (Welke waarden passen niet bij jou?)

Van nature zeg ik ‘schrijf ze op’, maar misschien werkt voor jou het maken van een moodboard als visualisatie beter wanneer je nog geen idee hebt. Ik moest ook echt even over een drempeltje om dit te gaan doen, maar je zet bij deze activiteit je beide hersenhelften in en dat geeft verrassende resultaten.

Verzamel allemaal plaatjes die jou aanspreken uit tijdschriften, kranten of reclameblaadjes en knip ze uit. (Hiervoor hoef je echt geen dure magazines aan te schaffen, ik haalde de mooiste plaatjes uit een gratis uitvaartkrantje en kreeg nog wat tijdschriften van de buurvrouw). Plak ze daarna op een groot vel papier of karton. Soms vallen je, als je daarmee klaar bent, andere dingen op dan je in eerste instantie verwacht had. Bij mijn moodboard was bijvoorbeeld veel groen en natuur te zien toen ik klaar was.

Al deze elementen kunnen voor jou samenkomen in één of meerdere bedrijven of organisaties.

-Zoek ze op op social media (LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram) en volg hen en schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Dit kan in je voordeel werken doordat je dan in een (open) sollicitatie brief of gesprek kunt inspelen op recente ontwikkelingen.  Maar zij kunnen ook zien dat jij ze volgt en hoe lang al. Zo komt je naam al meerdere keren naar voren en zal er een ‘aha’ effect zijn bij het zien van je naam in de brief, na een telefoontje en als volger op social media.

Op donderdag 9 mei geef ik een gratis workshop in de bibliotheek in Langedijk over het sollicitatieproces en het schrijven van een sollicitatiebrief. Zie ik je daar?

Hartelijke groet,

Marjan

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *