‘Krab achter je oren’ deel 61: systeemdenken bij solliciteren 5: wat wil je bereiken?

Solliciteren is meer dan een sollicitatiebrief schrijven alleen, daarom geef ik je gratis tips over solliciteren en het sollicitatieproces. De tip van deze week is ook raadzaam voor wie al een baan heeft en daar scherp in wil blijven.

Na het nadenken over je eigen kwaliteiten,  het inzetten van je netwerk,  bij wat voor soort bedrijf of organisatie je wilt werken, is het ook belangrijk om je te bedenken wat je wilt bereiken in dit (werkzame) leven.

In mijn favoriete boek over leiderschap: ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Steven Covey, is een van die eigenschappen om te beginnen met het einde voor ogen.  Ik kan iedereen dit boek aanraden, we zijn nu eenmaal allemaal leider over onszelf, daarvoor hoef je geen directeur van een bedrijf te zijn!

Daarom geef ik je nu de opdracht (tip) om je eigen afscheidsspeech te schrijven voor het moment wanneer jij met pensioen gaat. Nu werk je er misschien nog niet, maar hoe zie je het voor je? Misschien werk je er wel al, maar door te bedenken wat je aan het eind bereikt wilt hebben blijf je scherp in de keuzes die je daar nu maakt en nog gaat maken. (Covey wil graag dat je je eigen speech voor op je begrafenis schrijft, maar om een tranendal te voorkomen stel ik voor dat je de speech schrijft voor wanneer je met pensioen gaat…)

  • Wat wil je dat jouw baas of collega’s dan over jou zeggen?
  • Wat ga jij aanpakken bij dit bedrijf?
  • Wat was er zonder jou nooit van de grond gekomen?
  • Welke eigenschappen zijn er nodig om dat te bereiken?
  • Welke kwaliteiten waarderen jouw collega’s?

Op deze manier leer je ook je eigen omschrijving van succes kennen. Dit voorstellingsvermogen rondom deze situatie maakt dat je een richting uitstippelt die het gemakkelijker maakt om keuzes te maken. Je leert de situaties herkennen waar je proactief mag of moet zijn.

Wanneer je echt durft, zou je zelfs deze afscheidsspeech als sollicitatiebrief kunnen sturen…

Tot de volgende keer!

Hartelijke groet,

Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *